Anmäl dig här

13 oktober 2023 10:30-12:30Online och kostnadsfritt

Välkommen till ett digitalt event med fokus på hur vi kan bli mer säkra och medvetna internetanvändare!

Klicka här för att komma direkt till livesändningen på Youtube!

  • Viktig kunskap om internetrelaterade bedrägerier och desinformation
  • Konkreta tips och metoder på hur vi kan lära oss digitala verktyg samt underhålla de kunskaperna
  • Grundläggande förståelse för vad AI är och vad digitaliseringen gör med oss människor

Eventet riktar sig främst till seniorer och alla som erbjuder digitalt stöd till äldre.


Vi ses den 13 oktober!


Internetstiftelsen i samarbete med Digitalidag, SeniorNet Sweden, PRO, SKPF, SPF Seniorerna, Digidel och Tänk säkert-kampanjen (MSB och Polisen).

Eventet är online och kostnadsfritt

Anmäl dig här

Tips innan eventet:

Program

10:30

Hej och välkomna

Internetstiftelsen och Digitalidag inleder dagen och hälsar välkomna!

Read more
Projektledare, Digitalidag
Moderator och folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen
10:35

Vad är nätfiske och hur kan jag skydda mig?

Erbjudandena är många och de kommer via telefonsamtal, e-post eller sms. Kunskap om hur du kan skilja ett riktigt ärende från ett bedrägligt är helt nödvändigt i vårt digitala samhälle. Dessutom är den här typen av bedrägerier en viktig inkomstkälla för kriminella nätverk.

Read more
Brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum
10:55

AI i samhället: en omtalad och omvälvande teknik

AI skiljer sig från tidigare generell teknik eftersom dess sociala och etiska effekter uppenbarar sig och förändras över tid i samspelet med människor. Vissa menar att AI utgör ett hot mot människans existens. Andra fokuserar på de risker som uppstår när tekniken på ett subtilt sätt påverkar sina användare. I detta föredrag kommer Emma att berätta mer om vad AI är, på vilka sätt vi redan använder det, och några av de utmaningar och risker tekniken medför.

Read more
Forskare vid Institutet för framtidsstudier
11:15

PAUS

11:25

Vem ljuger – och vem kan avgöra vad som är sant?

Att värja sig mot vilselednde och felaktig information är 2023 något helt annat än vad det var för några år sedan. Utvecklingen vad det gäller spridningen av desinformation och möjligheterna till att manipulera innehåll i exempelvis sociala medier är stor. Under det här passet kommer du att få bättre förståelse för vad informationspåverkan är och hur den genomförs, lära dig att identifiera informationspåverkan samt stärka din egen motståndskraft.

Read more
Specialist på påverkansoperationer och kommunikation
11:45

Mer skärmtid för äldre – vikten av daglig digital motion!

Det vi gör ofta förblir vi bra på och sällananvändning av digitala verktyg leder till mer frustration och osäkerhet. I detta föredrag berättar Ulli varför skärmtid är så viktig när du kommit upp i åren och hur du kan bidra till ditt livslånga digital lärandet genom daglig användning.

Read more
Lektor i pedagogik
12:05

AI, Big Data, ChatGPT, ChatBot, Cookie... Var tog människan vägen och varför är förståelse av människans beteenden viktigare än någonsin?

Vad innebär det att vara människa i en allt mer digitaliserad samtid, från nätdejting till att betala räkningarna i telefonen? Hur har ny medieteknologi påverkat våra beteenden, är det någon skillnad på att vara ung eller äldre när det kommer till beteendeförändringar? Katarina kommer få dig att förstå att man inte alltid måste förstå – men att vissa saker är viktigare än annat att förstå.

Read more
Doktor i antropologi
12:25

Tack och hej!

Internetstiftelsen summerar dagen.

Read more
Moderator och folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen

Eventet är online och kostnadsfritt

Anmäl dig här

Lotta Mauritzson
Brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum

Lotta Mauritzson är brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum. Hon har 30 års erfarenhet att arbeta brottsförebyggande både inom polisen och det privata näringslivet.

Läs mer

Emma Engström
Forskare vid Institutet för framtidsstudier

Emma har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik, en kandidatexamen i statsvetenskap och en doktorsexamen i miljöteknik. Hon arbetar som forskare vid Institutet för framtidsstudier och Institutionen för samhällsplanering och miljö, KTH. Efter disputationen vid KTH 2015 har hon arbetat som postdoktor vid Institutionen för transportvetenskap, KTH, och som forskare vid Folksamgruppen. Vid Institutet för framtidsstudier är Emma involverad i olika studier inom temat Nya teknologiers samhällspåverkan, och ett av hennes pågående projekt undersöker spridningen av AI i samhället med det övergripande syftet att bidra till bättre förståelse för dess samhällseffekter.

Läs mer

Anton Lif
Specialist på påverkansoperationer och kommunikation

Anton Lif är specialist på påverkansoperationer och kommunikation. Anton arbetar, sedan 2019, som rådgivare cybersäkerhet och totalförsvar på Combitech.

Läs mer

Ulli Samuelsson
Lektor i pedagogik

Ulli Samuelsson är lektor i pedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Under närmare 10 år arbetade Ulli med IT-utbildningar inom det privata näringslivet. Sedan 2007 har hon forskat om digital inkludering bland både unga och äldre svenskar och är en ofta anlitad föreläsare.

Läs mer

Katarina Graffman
Doktor i antropologi

Katarina Graffman är doktor i antropologi och en erfaren medieantropolog. Hon har under 20 års tid kontinuerligt studerat hur ny medieteknik förändrar människors beteenden. Genom att studera människors medievardag där den sker, det vill säga i deras vardagssammanhang, har hon en fingertoppskänsla som få andra.

Läs mer

Björn Appelgren
Moderator och folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen

Björn Appelgren är folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen och projektleder bland annat arbetet med Internetkunskap och Internetmuseum. Han har tidigare arbetat på UR och som gymnasielärare i svenska och media.

Läs mer

Lina Cronquist
Projektledare, Digitalidag

Lina Cronquist är projektledare för Digitalidag. Digitalidag är en oberoende samverkansplattform där vi genom brett samarbete finner nya vägar för att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen.

Läs mer

Anmäl dig här

Internetstiftelsen i samarbete med

Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Bland annat genom den kostnadsfria och folkbildande tjänsten Internetkunskap

Digitalidag

Det här eventet är en del av Digitalidag, som är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Målet är att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen.

SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden är en ideell, nationell och oberoende förening. Vi hjälper seniorer att ta del av de möjligheter digitaliseringen ger i dagens samhälle.Vi finns över hela Sverige med drygt 40 lokala föreningar och har nära 8 000 medlemmar.

PRO

PRO är Sveriges största mötesplats för pensionärer. Vi påverkar viktiga samhällsfrågor och ser till att livet som pensionär blir roligare.

SKPF

SKPF Pensionärerna är en intresseorganisation som driver på för bättre villkor för Sveriges pensionärer. Här är några av våra viktigaste frågor.

SPF Seniorerna

SPF Seniorerna är en av Sveriges största seniororganisationer. Hos oss delar du gemenskapen med 250 000 medlemmar i föreningar över hela landet.

Digidel

Genom samverkan och delad kunskap arbetar Digidelnätverket för att öka den digitala delaktigheten och tillgängligheten till digitala tjänster i Sverige. Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk.

Tänk säkert

I oktober arrangeras varje år EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar MSB och Polisen kampanjen "Tänk säkert". Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.